Τσίπρας: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

Topnews App: Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την υποδοχή του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου και αφού είχε προηγηθεί η συνάντηση του δεύτερου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σημείωσε πως «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

«Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε δείξει βούληση», ανέφερε ακόμα, τονίζοντας ότι είναι η ώρα για γενναίες αποφάσεις από όλες τις πλευρές.

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη λύση του χρέους «success story» για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Είχαμε μία πολύ επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση και θα επιτύχουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης. Είναι ώρα και εμείς να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ξεκινήσουμε άμεσα τη συζήτηση για το χρέος», τόνισε.

Όπως σημείωσε, γνωρίζει ποια είναι τα εμπόδια και ποια τα θετικά, «αλλά έχουμε ένα κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, που πρέπει να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις, για να ανοίξουμε τον δρόμο». «Θα είναι θετικό σήμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη» επισήμανε, για να επαναλάβει: «Θα είναι ένα success story».

Νωρίτερα, στη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «εμείς θα πράξουμε ό,τι μας αναλογεί. Είναι ανάγκη και οι Εταίροι μας να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους. Μίλησε όμως -και μιλάμε- για μεθόδους, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σ’αυτό πρέπει ν’ανταποκριθούν οι Εταίροι μας».

«Δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρέους. Υπάρχει η εντύπωση, κύριε Επίτροπε, ότι το Ελληνικό Χρέος έχει δημιουργηθεί όλο με αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας και αφορά δαπάνες της Ελλάδας που εκείνη έχει οικειοθελώς καθορίσει. Θα πρέπει να καταστήσω σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε. Για την αντιμετώπιση προκλήσεων που εμείς δεν δημιουργήσαμε. Πέραν τούτου, είναι εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα Ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την ιδιαιτερότητα του χρέους μας δεν είναι δυνατόν οι Εταίροι μας να μην την λάβουν υπόψη, ιδίως όταν θα έρθει η ώρα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του. Ενόψει και της δικής σας ευαισθησίας, θα παρακαλούσα πολύ αυτή η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρέους να καταστεί σαφής προς τους Εταίρους μας. Νομίζω ότι την γνωρίζουν άλλωστε, γιατί αρκετοί απ’αυτούς την έχουν ζήσει, αφού αρκετά από τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα προέρχονται από Χώρες της ίδιας της ΕΕ και από δανειστές μας ιδίως», σημείωσε ακόμα.

Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι «τόνισα και τονίζω ότι το Grexit ήταν κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει από το μυαλό μας, κάτι το ιδιαίτερα επικίνδυνο. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω πόσο σημαντική είναι η πρόοδος την οποία έχετε επιτελέσει. Είναι μια αδιαμφισβήτητη πρόοδος τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον τα πέντε τελευταία χρόνια που το παρακολουθώ εγώ από μέσα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει».

«Θέλω να πω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Είναι μια χώρα η οποία είναι έτοιμη τώρα ν’ αναπτυχθεί, να γνωρίσει πάλι ανάπτυξη, επενδύσεις, απασχόληση για όλους τους Έλληνες και ιδίως για τους νέους, οι οποίοι ξέρω πόσο πολύ αναμένουν κάτι τέτοιο. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι μεταρρύθμιση ίσον επιτυχία. Είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία. Επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα από την δική τους πλευρά. Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Είναι κάτι το οποίο θα έχω κι εγώ την ευκαιρία ν’ αναφέρω κατ’ ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλω να πω ότι οπωσδήποτε πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ