Στη φυλακή ξανά ο Μαρτίνης για τα νοσήλια των VIP

Topnews App: Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση

Ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης, κρίθηκε προφυλακιστέος για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά για τα νοσήλια με υπερβολική έκπτωση άνω του 60% σε 51 VIP πρόσωπα της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και του θεάτρου, την περίοδο 2007-2010 από την οποία φέρεται να ζημιώθηκε το Ίδρυμα με 1,75 εκατομμύρια ευρώ.

Τους τελευταίους έξι μήνες, ο κ. Μαρτίνης κρατείται για «μίζα» 3,2 εκατ. μάρκων που φέρεται να έλαβε από τη γερμανική εταιρεία Hospitalia International, για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου.

Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε επί μακρόν στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς, Νίκο Τσιρώνη, για «κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία», για τα νοσήλια σε αυτά τα πρόσωπα, τα οποία δεν πληρούσαν τις κοινωνικές προϋποθέσεις που υφίστανται στο καταστατικό του Κοινωφελούς Ιδρύματος ώστε να λάβουν την έκπτωση.

Μάλιστα η κατηγορία αφορούσε μόνο αυτά τα 51 πρόσωπα, ενώ η έκπτωση αφορούσε συνολικά 8.106 πρόσωπα (στο σύνολό τους ήταν 15.592 αλλά δεν είχαν καταχωρηθεί όλοι) με συνολικό κόστος σχεδόν 22 εκατομμύρια, διότι οι υπόλοιποι πληρούσαν κάποια κοινωνικά κριτήρια ή τα ποσά ήταν πολύ μικρά.

Ανάμεσα σε εκείνους που απήλαυσαν τη δωρεάν νοσηλεία είναι τρεις πρώην πρωθυπουργοί, με τις οικογένειες τους, η μητέρα ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού, υπουργοί και βουλευτές, εκδότες και μεγαλοδημοσιογράφοι, σκηνοθέτες και πρώην γενικοί γραμματείς Υπουργείων.

Η μέθοδος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν να μειώνεται το κόστος που αναλογούσε στους ίδιους και να πληρώνεται μόνο το ποσό που δικαιολογούσε το ασφαλιστικό ταμείο τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς που έπρεπε να καταβάλλει 355.000 ευρώ και τελικά χρεώθηκε μόλις 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ