ΕΜΠ: Ο τάφος του Ιησού είναι αυθεντικός

Η ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Αντωνία Μωροπούλου, σε πρόσφατη αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ συνέλεξε και ανέλυσε δείγματα του κονιάματος κάτω από το Κουβούκλιο, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, χρονολογούνται από το 345 μ.Χ. περίπου.

Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ παλαιότερα από τα αρχαιότερα μνημεία που έχουν έως τώρα βρεθεί μέσα και γύρω από το συγκρότημα του Πανάγιου Τάφου, τα οποία δεν είναι παλαιότερα των 1.000 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του “National Geographic”, που στήριξε εξ αρχής το εγχείρημα της αναστήλωσης, ο τάφος, που βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία της Αναστάσεως και καλύπτεται από το κτίσμα του Κουβουκλίου, έχει ηλικία σχεδόν 1.700 ετών. Σύμφωνα με την παράδοση, ανακαλύφθηκε από την Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου, το 326 μ.Χ.

Τον Οκτώβριο του 2016, ο τάφος ανοίχθηκε μετά από αιώνες από την ομάδα του ΕΜΠ, οι οποίοι, παραμερίζοντας την μαρμάρινη πλάκα που τον σκέπαζε, αποκάλυψαν ίχνη ασβεστολιθικού κονιάματος από αρχαία κατασκευαστικά υλικά, τα οποία συλλέχθηκαν και στη συνέχεια αναλύθηκαν με σύγχρονες τεχνικές. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο τάφος είχε κατασκευασθεί περί το 345 μ.Χ., στη διάρκεια ή λίγο μετά τη βασιλεία του Κωνσταντίνου.

Σχετική δημοσίευση θα γίνει στο περιοδικό αρχαιολογίας “Journal of Archaeological Science Reports” και παρόλο που, σύμφωνα με το National Geographic, παραμένει αδύνατο να επιβεβαιωθεί αρχαιολογικά ότι ο τάφος είναι πράγματι το μέρος όπου ετάφη ο Ιησούς, η νέα χρονολόγηση επιβεβαιώνει ότι η αρχική κατασκευή του σημερινού ταφικού συμπλέγματος είχε γίνει την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.