platipodas_v_0212

Topnews App: Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση

Δύο από τα πιο περίεργα στην όψη είδη ζώων που υπάρχουν στην Αυστραλία, ενδέχεται να κρατούν το κλειδί για νέες θεραπείες του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η ίδια ορμόνη που παράγεται στο έντερο του πλατύποδα (ή ορνιθόρυγχου) και της αυστραλιανής έχιδνας και ρυθμίζει την γλυκόζη στο αίμα, παράγεται επίσης και στη χολή τους. Και θεωρούν πως αυτή ακριβώς η ορμόνη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη θεραπεία του διαβήτη στους ανθρώπους.

Πρόκειται για επιστήμονες από το University of Adelaide και το Flinders University, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Scientific Reports. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα δύο μονοτρήματα θηλαστικά (σ.σ. γεννούν αυγά αλλά θηλάζουν τα μικρά τους) έχουν αναπτύξει αξιοσημείωτες αλλαγές στον τρόπο που ρυθμίζουν την ινσουλίνη τους. Το κλειδί είναι μια ορμόνη, γνωστή ως GLP-1, που εκκρίνεται στο έντερο τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων κι η οποία ενεργοποιεί την απελευθέρωση ινσουλίνης για να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα.

Κανονικά, η GLP-1 μειώνεται μέσα σε λίγα λεπτά και σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 το σύντομο ερέθισμα που προκαλεί δεν είναι αρκετό να διατηρήσει μια φυσιολογική ισορροπία γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, χρειάζεται μια φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει μιας μεγαλύτερης διάρκειας φόρμουλα της ορμόνης που θα παρέχει παρατεταμένη απελευθέρωση ινσουλίνης.

Τα συγκεκριμένα ζώα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, έχουν αναπτύξει αλλαγές σε αυτήν την ορμόνη «κάνοντάς την πιο ανθεκτική στην ραγδαία μείωση που παρατηρείται συνήθως στους ανθρώπους», σημειώνει ο Frank Grutzner, καθηγητής στο School of Biological Sciences του University of Adelaide και στο Robinson Research Institute.

Μάλιστα, πιστεύουν πως αυτή η εξέλιξη έχει πυροδοτηθεί από το γεγονός πως η ορμόνη GLP-1 χρησιμοποιείται επίσης και σαν δηλητήριο. Ο πλατύποδας λόγου χάρη, το ρίχνει μέσω των σπιρουνιών που έχει στα πίσω άκρα στον αντίπαλό του στους «αγώνες» μεταξύ αρσενικών για να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά.

«Διαπιστώσαμε αντικρουόμενες λειτουργίες της GLP-1 στον πλατύποδα: στο έντερο σαν ρυθμιστής της γλυκόζης στο αίμα και στη χολή για να αποκρούει άλλα αρσενικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Αυτός ο τύπου πόλεμος μεταξύ των δύο λειτουργιών έχει συντελέσει σε δραματικές αλλαγές στο σύστημα της GLP-1» λέει από την πλευρά της η Briony Forbes, από το School of Medicine του Flinders University.

Και προσθέτει: «Το συναρπαστικό συμπέρασμα είναι πως τα μόρια GLP-1 είναι εξαιρετικά πιθανά για θεραπείες διαβήτη τύπου 2. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα από το πώς εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης μπορούν να μορφοποιήσουν μόρια και να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία τους».

«Τα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν υπόσταση στη θεραπεία για το διαβήτη, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της υγείας, αν και το πώς ακριβώς μπορούμε να μετατρέψουμε το εύρημα σε θεραπεία, θα πρέπει να είναι το αντικείμενο μελλοντικής μελέτης» καταλήγει.

Η ορμόνη ανακαλύφθηκε επίσης στο έντερο της έχιδνας (ή ταχυγλωσσίδες) αν και στην περίπτωσή της δεν υπάρχουν σπιρούνια που να την βοηθούν να εξαπολύει το δηλητήριο.

«Η απουσία σπιρουνιών στις έχιδνες παραμένει μυστήριο της εξελικτικής διαδικασίας, αλλά το γεγονός πώς τόσο αυτή όσο και ο πλατύποδας έχουν αναπτύξει την ίδια μακράς διαρκείας φόρμα της ορμόνης GLP-1 είναι από μόνο του ένα πολύ εντυπωσιακό συμπέρασμα» σχολιάζει ο καθηγητής Grutzner.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ