Τσακαλώτος: Δεν προκύπτει ότι το ΔΝΤ θέλει τέταρτο μνημόνιο

Topnews App: Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2017, δήλωσε πως «στην ανάπτυξη που θα επιστρέψει θα έχουμε πρώτη μέριμνα τον κόσμο της εργασίας και στις δαπάνες και στη μείωση των φόρων και στις εργασιακές σχέσεις», ενώ αποκάλυψε πως το ΔΝΤ δεν επιθυμεί τέταρτο μνημόνιο για να συμφωνήσει για την απομείωση του χρέους.

«Δεν είναι προφανές από τις συζητήσεις με το ΔΝΤ ότι θέλει και άλλο πρόγραμμα. Η ερώτηση είναι αν θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η λύση για το χρέος είναι μία από τις αντισταθμίσεις για τα υφεσιακά μέτρα. Όλοι οι επενδυτές βάζουν το QE ως σημαντικό στοιχείο. Η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται. Πάρα πολύ παίκτες δουλεύουν γι’ αυτή τη λύση. Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην υπάρχει λύση, να μην  μπούμε στο QE. Θα είναι σχεδόν αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε τόσο καλά και αυτό κανείς δεν το θέλει», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Το κλίμα αλλάζει γενικά. Οι προβλέψεις ότι δεν θα τελειώσουμε την αξιολόγηση τα προαπαιτούμενα δεν βγαίνουν. Η κριτική ότι δεν κάνουμε τίποτα ότι σέρνουμε τα πόδια μας δεν είναι αληθινή», σημείωσε ακόμα, ενώ, αναλύοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «εμείς δεν έχουμε αφήγημα success story, αλλά αφήγημα πως ενσωματώνονται οι λαϊκές δυνάμεις. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει μία ηγεμονική στρατηγική που δεν απειλεί τους εργαζόμενους. Έχει μεγάλη σημασία η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις. Να μας πείτε αν υποστηρίζετε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Σε αντιπαράθεση του με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για τις τιμές των φαρμάκων, ο κ. Τσακαλώτος ρώτησε: «όταν η Ν.Δ. λέει ότι ο ΦΠΑ θα πάει στο 11% και στο 22% θα μας πει που θα πάνε τα φάρμακα που σήμερα είναι στο 6%; Στο 11% ή στο 22%; Θα διπλασιαστούν ή θα τετραπλασιαστούν;».

«Πράγματι μιλάμε για δύο συντελεστές ΦΠΑ, αλλά η συνολική επιβάρυνση θα είναι λιγότερη συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων. Εσείς αυξάνετε συνολικά τους έμμεσους φόρους», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης. «Είστε γλαφυρότατος. 11% ή 22%;», ξαναρώτησε ο υπουργός. «Αυτή είναι η σούπα της κυβέρνησης, είναι άνοστη», σχολίασε ο Κ. Χατζηδάκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ