Αβραμόπουλος: Η επιστροφή στα εθνικά σύνορα δεν αποτελεί δυνατή επιλογή

Topnews App: Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο πρακτορείο ‘Ανσα, δήλωσε ότι «η επιστροφή στα εθνικά σύνορα δεν αποτελεί δυνατή επιλογή. Η ζώνη ελεύθερων συναλλαγών θα τύχει υπεράσπισης, με κάθε τρόπο και δεν θα γίνουν παραχωρήσεις σε ότι αφορά τη συνθήκη του Σέγκεν».

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις, οι οποίες να δείχνουν ότι ομάδες ξένων μαχητών μπορεί να κατευθυνθούν προς την Ε.Ε. αν η Μοσούλη πέσει. Δεν έχουμε σημάνει τέτοιου είδους συναγερμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης και είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Λαμβάνουμε μέτρα με σταθερό τρόπο, πριν και μετά την Μοσούλη».

Ακόμη, όσον αφορά στις επανεγκαταστάσεις των προσφύγων ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «τους δυο τελευταίους μήνες, σε ότι αφορά τις επανεγκαταστάσεις είδαμε ότι οι αριθμοί αυξήθηκαν. Είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την Ιταλία και την Ελλάδα. Αν τα πράγματα συνεχίσουν να ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση, σύντομα θα μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική αυτή είναι αποτελεσματική».

«Ξέρω ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είναι πεπεισμένος ευρωπαϊστής, θα στείλει σαφή μηνύματα στους ομολόγους του, θέτοντας το θέμα στη σύνοδο κορυφής της Ένωσης, όπου οι διάλογοι είναι ουσιαστικοί και όλοι τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία υπογράμμισε πως «δεν έχουμε πληροφορίες από την ‘Αγκυρα, σχετικά με νέα κύματα προσφύγων ή μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως, η συμφωνία έχει φέρει αποτελέσματα και το αποδεικνύουν οι χαμηλοί αριθμοί αποβιβάσεων στα ελληνικά νησιά».

Σε ερώτηση για το αίτημα της Τουρκίας να απελευθερωθεί η βίζα για τους πολίτες της και τον σχετικό οδικό χάρτη, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Η ‘Αγκυρα ικανοποίησε ήδη 67 κριτήρια σε σύνολο 72. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα πέντε, οι αποστάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Παραμένει ακόμη ένα ανοικτό θέμα σε σχέση με την τρομοκρατία, αλλά υπάρχει σχετική πολιτική βούληση για επίλυση του θέματος».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ