Τεράστια αποζημίωση σε αστυνομικό που απολύθηκε επειδή δεν πυροβόλησε ύποπτο

Ο Στίβεν Μέιντερ, αστυνομικός από τη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ο οποίος είχε απολυθεί επειδή αρνήθηκε να πυροβολήσει εναντίον ενός μαύρου και ένοπλου υπόπτου, αποφασίστηκε πως θα λάβει αποζημίωση 175.000 δολάρια για αδικαιολόγητη απόλυση.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η οργάνωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων (ACLU), η πόλη του Γουέιρτον, όπου εργαζόταν ο αστυνομικός, κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μαζί του και θα του καταβάλει 175.000 δολάρια.

Στις 6 Μαΐου 2016 ο Στίβεν Μέιντερ, 27 ετών και πρώην πεζοναύτης, απάντησε σε μια κλήση για ενδοοικογενειακή βία. Όταν έφτασε στο σημείο, είδε τον ύποπτο Ρ. Τζ. Ουίλιαμς «προφανώς εκτός εαυτού», με τα χέρια πίσω από την πλάτη του, σύμφωνα με την ACLU.

Τότε ο Μέιντερ τού ζήτησε να βγάλει τα χέρια από την πλάτη, με τον Ουίλιαμς να του δείχνει ότι κρατά όπλο. Ο αστυνομικός τού ζήτησε να το αφήσει στο έδαφος, ο ύποπτος αρνήθηκε να κάνει, προκαλώντας έτσι τον Μέιντερ να τον πυροβολήσει.

«Αντί να πυροβολήσει ο Μέιντερ, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική του εκπαίδευση, προσπάθησε να τον ηρεμήσει. Χαμήλωσε τον τόνο της φωνής του, κοίταξε τον Ουίλιαμς στα μάτια και του είπε “δεν θα σε πυροβολήσω, αδελφέ μου, δεν θα σε πυροβολήσω”», αναφέρει η ACLU. 

Στο διάστημα που ο Μέιντερ διαπραγματευόταν με τον Ουίλιαμς στο σημείο έφτασαν δύο ακόμη αστυνομικοί και ο δράστης έστρεψε το όπλο του προς αυτούς. Ένας από τους αστυνομικούς τον πυροβόλησε και τον σκότωσε με τέσσερις σφαίρες. Όπως διαπιστώθηκε, το όπλο του υπόπτου δεν ήταν γεμάτο.

Οι αξιωματούχοι της πόλης Γουέιρτον κατηγόρησαν τον Μέιντερ ότι «πάγωσε» στη διάρκεια του περιστατικού και δεν μπόρεσε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα να τον απολύσουν. Αντίθετα, ο αστυνομικός που σκότωσε τον Ουίλιαμς δεν αντιμετώπισε κατηγορίες.